Hoeveel bespaar je nu echt als je je auto vervangt door een elektrische fiets of scooter?

Door de steeds stijgende benzineprijzen gaan meer en meer mensen rijden op een elektrische fiets of een elektrische scooter. Maar wat bespaar je nu echt hiermee? Om het jullie makkelijk te maken heb ik het even voor jullie berekend 😉

Let op: Met mijn berekening heb ik gebruik gemaakt van een gemiddeld verbruik dus voor jou kan dit altijd een klein beetje schelen.

Indien je 100km rijdt, kost het verbruik van energie je het volgende:

auto: 16 euro

e-scooter: 0,43 euro

e-bike: 0,21 euro

Hieruit kan je zien dat elektrisch rijden met een fiets of scooter je ongeveer 15,50 euro per 100km minder kost.

Stel dat je 10 km van je werk woont (dus 20 km per dag rijdt), bespaar je dus al 15,50 euro per week.

➡️Rij je met de elektrische fiets, krijg je nog een km-vergoeding van 0,24 euro per km. Dit is dus nog eens 24 euro extra per week.

Zo zit je al aan een totaal van 29,50 euro per week oftewel 1534 euro per jaar dat je uitspaart t.o.v. rijden met je auto. 😎

Als je dan nog eens rekening houdt met de andere kosten die je hebt met je auto die je dan weer uitspaart: BIV, verzekering, jaarlijks onderhoud, … . Zie je dat je al snel een aardig bedrag bespaart per jaar. (ook bij een elektrische fiets heb je een jaarlijks onderhoud en eventueel een verzekering, deze kosten kunnen we schatten rond 150 euro op jaarbasis bij Bike center Beringen)

🔝🔝🔝Zo komt een gemiddeld persoon aan een bedrag van 2500 a 3000 euro besparing op een jaar door over te schakelen op elektrisch fietsen.🔝🔝🔝

➡️ Rij je met een elektrische scooter, dan ligt de winst net een beetje lager doordat je de km-vergoeding voor fietsen niet hebt + je hebt een inschrijvingstaks van ongeveer 60 euro. Het voordeel van een e-scooter is dat je vrijgesteld bent van een jaarlijkse verkeersbelasting.

🔝🔝🔝Als je dit allemaal berekent dan bespaar je op jaarbasis een bedrag van 1400 a 2000 euro per jaar met een e-scooter t.o.v. rijden met je auto. 🔝🔝🔝

Dit is de berekening indien je 20 km per dag aflegt naar je werk in een 5 werkdagenweek. Uiteraard maak je nog andere km’s met je fiets of scooter. Hoe meer km’s je maakt, hoe meer je uitspaart natuurlijk. 😉

a.       Weet wel dat je in de winter standaard minder km’s kan rijden met je batterij dan in de zomer.

b.    Heb je in de winter gefietst bij zeer lage temperaturen (rond of onder het vriespunt), laat je batterij dan minstens 30 minuten opwarmen op kamertemperatuur na de rit. Dit zal ervoor zorgen dat je batterij langer meegaat.

2.       Indien het toch te koud voor u is of het weer laat het echt niet toe om te rijden, probeer je batterij dan steeds boven 50-60% te houden. Indien de lading van de batterij lager is, heb je meer kans op diepontlading. Indien je batterij in diepontlading gaat, krijgt de batterij blijvende schade waardoor deze veel minder lang mee gaat. Vaak is de batterij dan zelfs helemaal kapot en heb je een nieuwe nodig.

3.       Je batterij minstens 1 keer per maand opladen is noodzakelijk maar laat de lader en de batterij niet de hele tijd insteken, dit vergroot de kans op brand. Enkel indien je beschikt over een automatische oplader, dan kan deze in blijven steken.

4.       Je bewaart je batterij het best binnen en niet de hele dag/nacht in de kou. Een batterij wordt het best bij kamertemperatuur bewaard.  Zo zal deze zeker het langst meegaan.